Winterdipje

Winterdipje

Winter

We zitten eigenlijk nog niet zo lang in de winter. De winter begon namelijk op 21 december. Hoe kan het dan dat dat ik in januari het gevoel heb dat het al heel lang winter is? Ik heb altijd best zin in de winter, ik hou van de seizoenen. Winter staat voor gezellig de kaarsjes aan, de houtkachel, een lekkere kop warme chocomel, sneeuw een witte kerst. Laat de winter maar komen, denk ik altijd als de wind en regen van de herfst om mijn oren slaat. Maar na december is dat gevoel ook weer snel weg. Pfffff en dan moeten we nog zo lang. En hoewel de dagen heel langzaam aan wel weer wat langer worden, is het toch nog veel donker.

Winterdipje

En dan ineens slaat het monster toe. Het monster dat vaak winterdipje, winterblues of winterdepressie wordt genoemd. Ik heb geen energie meer, lig het liefst de hele dag onder mijn lekkere warme dekentje op de bank. Ik kan mij slecht concentreren, heb nergens zin in, ben moe, prikkelbaar en somber. En ik ben niet de enige! Jaarlijks hebben in Nederland maar liefst 40.000 mensen last van zo’n winterdipje! Het gebrek aan licht is een van de belangrijkste oorzaken van een winterdipje. De dagen zijn  korter en de lichtsterkte van de zon is minder. Onze biologische klok kan daardoor behoorlijk uit balans raken. Bij sommige mensen wordt een teveel aan melatonine aangemaakt. Het hormoon melatonine, dat ’s avonds in onze hersenen wordt aangemaakt, zorgt ervoor dat we goed kunnen slapen. Omdat de dagen korter zijn en er minder licht is kan hiervan een overproductie ontstaan, waardoor we ons constant moe voelen. Op zich is een winterdipje dus heel logisch verklaarbaar, maar wat kan je ertegen doen?

Buitenlucht

De belangrijkste en goedkoopste manier om een winterdipje te bestrijden is heel simpel, ga naar buiten! Ga bij voorkeur in de ochtend even naar buiten. Het ochtendlicht bevat namelijk veel blauw en het blauwe licht remt de productie van melatonine. Als het niet lukt om ’s morgens lekker naar buiten te gaan, probeer dan zoveel mogelijk ochtendlicht in huis (of op kantoor) te krijgen door de gordijnen goed te openen. Als dat ook niet genoeg is, dan zijn er speciale lampen te koop die het daglicht nabootsen. Maar zoals gezegd, gewoon lekker naar buiten is een stuk goedkoper en beter voor het milieu!

Bewegen

Beweging is ook een goede remedie tegen een winterdipje. Natuurlijk kan je het bewegen mooi combineren met de buitenlucht. Ga ’s morgens even een lekkere lange wandeling maken. Geen tijd voor een wandeling? Ga dan eens op de fiets naar je werk, in plaats van de auto. Hiermee help je jezelf en ook weer het milieu! Als je een zittend beroep hebt, zorg dan dat je tussendoor even bewust beweegt. Of eet je boterham in je lunchpauze lekker buiten op, tijdens een wandelingetje.

Gezond eten

En als we het dan toch over de lunch hebben, eten, gezond eten is ook een goed middel om de winterblues weg te jagen. Eet voldoende groenten en fruit. Probeer suikers te vermijden. Vitamine D is zonlicht in een potje, dus als het nodig is, kan je dat als supplement slikken. Maar walnoten, plantaardige omega 3 vetten, vette vis (haring, zalm of makreel), gebroken lijnzaad en een gekookt eitje af en toe zorgen voor een natuurlijke balans van vitamine D.

Verwen jezelf

En tot slot, vergeet niet om jezelf af en toe gewoon eens te trakteren op iets leuks. Hou je van de film, ga dan lekker naar de bioscoop. Ben je gekker op muziek, koop dan kaartjes voor dat concert. En hou je van de sauna, plan dan een dagje wellness! Het is goed om je ergens op te kunnen verheugen. Mensen die op wintersport gaan, hebben niet voor niets minder vaak last van een winterdipje! Ze verheugen zich op de komende vakantie en zijn daar veel in de buitenlucht in beweging. Maar zelf ben ik niet zo gek op wintersport, bovendien is het erg duur. Daarom ga ik liever naar de sauna, ook buiten en volop genieten, of ik hou het bij een wandeling met de honden in een mooi natuurgebied.

Dus kom onder je lekkere warme dekentje vandaan, kom van die bank af, kom uit dat bed en ga naar buiten! Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op, er werken bij Wijze Wolf wel wat wolfhondjes die graag met jou naar buiten willen!

1 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties