LeesWOLF

voorleeshond

Lezen is leuk

leesvaardigheidHet is niet zo vreemd dat ik docent Nederlands ben geworden, lezen heb ik altijd al heerlijk gevonden. Als kind kon ik mijzelf helemaal verliezen in een boek. Ik speelde mee met Jip en Janneke in de boeken van Annie M.G. Schmidt. Ik verdwaalde samen met Sjakie in de chocoladefabriek door de boeken van Roald Dahl. En later toen ik zelf kinderen had, genoot ik van het voorlezen uit de betoverende boeken over Harry Potter. Voor mij was lezen niet educatief maar gewoon verschrikkelijk leuk! En dat gun ik ieder kind! Want ik ben ervan overtuigd dat de wereld een beetje mooier wordt, als ieder kind net zo van lezen kan genieten als ik. Lezen is leuk

De realiteit is helaas anders. Niet ieder kind vindt lezen leuk. Vooral kinderen die wat moeite hebben met het leren lezen, vinden lezen vaak niet leuk. Daarom is het mijn missie om die kinderen te helpen. Samen met LeesWOLF gaan we aan de slag. Op een leuke speelse manier leert het kind te genieten van lezen en zijn leesvaardigheid te verbeteren

R.E.A.D

R.E.A.D.® staat voor Reading Education Assistance Dogs® (R.E.A.D). Dit is een leesvaardigheidsprogramma dat is ontwikkeld door Intermountain Therapy Animals, een Amerikaanse organisatie. Het is gelanceerd in 1999 en is inmiddels wijd verspreid over de wereld. Maar liefst meer dan 5500 geregistreerde teams zijn werkzaam in meer dan 20 verschillende landen.

Het programma richt zich op het verbeteren van zowel de leesvaardigheid als de communicatievaardigheid van het kind. Dit gebeurt volgens een bijzondere speelse en vooral ook krachtige methode: het voorlezen aan een hond. Kinderen die niet zo goed zijn in lezen, vinden het vaak vervelend om voor de klas te lezen. Ze zijn bang dat ze worden beoordeeld of uitgelachen door klasgenoten.  Honden zijn geweldige luisteraars en zullen niet oordelen of uitlachen. Onderzoek heeft aangetoond dat het contact met een hond een kind laat ontspannen waardoor het zich beter kan concentreren. 

Honden die deel uitmaken van een  geregistreerd R.E.A.D. leeswolf leesvaardigheidR.E.A.D team, zijn gecertificeerd door een hondengedragsdeskundige en geregistreerd bij R.E.A.D. Zij zijn herkenbaar aan de rode bandana van Intermountain Therapy Dogs. De begeleider van het team heeft een opleiding gevolgd van Intermountain Therapy Dogs. De Kleine Wijze Wolf is er trots op dat we als geregistreerd R.E.A.D. team kinderen kunnen en mogen leren dat lezen leuk is! 

Meer over het R.E.A.D. programma is te lezen in deze Engelstalige folder.

Voor particulieren, scholen of bibliotheken

De LeesWOLF is er voor particulieren, scholen en bibliotheken. Voor particulieren worden trajecten op maat gemaakt. Samen met ouders/verzorgers wordt gekeken naar de mate waarin het kind leesproblemen ervaart en wordt er een passend traject aangeboden. Het traject voor particulieren is te vergelijken met bijles en hieraan zijn dus kosten verbonden. De kosten kunnen per traject verschillen en het is dus zinnig om daar vrijblijvend informatie over op te vragen. 

Voor scholen en bibliotheken ligt dit anders. Wijze Wolf is aangesloten bij R.E.A.D. Nederland.  Scholen en bibliotheken kunnen hiervoor contact opnemen via onderstaande knop. Een leesproject betekent dat gedurende een bepaald aantal weken, iedere week een R.E.A.D. team langskomt om met een kind te lezen. Dit kan dus het team zijn van Wijze Wolf. Maar mochten wij door omstandigheden niet kunnen wordt onze plaats ingenomen door een ander professioneel team. Op deze manier is de school of bibliotheek ervan verzekerd dat het project doorgang zal vinden. 

Eigen materialen

leesvaardigheidDe Kleine Wijze Wolf heeft altijd zijn eigen spullen goed in orde. Hij heeft een lekker kleedje waar hij samen met het kind op kan zitten en… hij heeft natuurlijk zijn eigen schatkist vol met mooie boeken. Ook heeft hij mooie boekenleggers, kleurplaten en stickertjes die de kinderen krijgen als dank voor het voorlezen. En natuurlijk heeft de Kleine Wijze Wolf een favoriet boek. En alle kinderen die voorlezen aan de Kleine Wijze Wolf mogen hun naam in het favoriete boek van de Kleine Wijze Wolf schrijven. Het is vast niet moeilijk te raden wat het lievelingsboek is van de Kleine Wijze Wolf!

Sponsoring

Aangezien het mijn persoonlijke missie is om zoveel mogelijk kinderen te laten ontdekken hoe leuk lezen is, werk ik voor scholen en bibliotheken op vrijwillige basis. Maar, er zijn natuurlijk wel kosten die gemaakt worden. Zo heb ik te maken met reiskosten, het onderhouden van materialen en het af en toe vernieuwen van materialen. Om dit te kunnen bekostigen kunt u mij sponsoren. Dit kan met een eenmalig doneren van een geldbedrag of via een regelmatig terugkerende donatie. Maar ook met boeken of leuke stickervelletjes zijn we erg blij. Heeft u iets waar u  ons blij mee wilt maken? Neem dan even contact op. 

leesvaardigheid
leesvaardigheid READ
leesvaardigheid
leesvaardigheid