Het is herfst, de wind giert om het huis en de regen klettert tegen de ramen. Ik stook de houtkachel op, pak een goed boek en een fleece dekentje en nestel mijzelf lekker in op de bank. Voor mij is er niets zo lekker als verdwalen in een goed boek. Ooit zag ik ergens de spreuk: ‘Door te lezen, kan je reizen zonder van je plaats te komen.‘ Wat mij betreft klopt dat als een bus.
Leesplezier en leesproblemen
Maar niet iedereen geniet zo van een boek als ik. Dat is niet zo heel erg vreemd. Als je niet zo goed bent in lezen, is het al snel te lastig om het verhaal echt goed te begrijpen. Leesplezier valt of staat dus met de mogelijkheid om te kunnen lezen. Het leren lezen start in Nederland op de basisschool. De ouderen onder ons kennen nog het leesplankje van Hoogeveen: Aap, noot, Mies…. Wat later werd er gewerkt met: Boom, roos, vis. Hoe je het ook hebt geleerd, als je kunt lezen is dat een groot goed! Maar wat als je niet zo goed bent in lezen? Wat als je behoorlijk wat leesproblemen ondervindt? Wat als de kinderen uit de klas je soms wel eens uitlachen? Dan wordt lezen iets waar je tegenop ziet, iets dat je wilt vermijden.
Wat is R.E.A.D.
Als je het woord READ vertaalt uit het Engels dan betekent het LEES. Een perfecte benaming voor het programma waar het voor staat. Met de puntjes ertussen staat de afkorting voor Reading Education Assistance Dogs. Als je dat letterlijk vertaalt staat er dus lees onderwijs assistent honden. Maar wat wordt daar nu mee bedoeld? R.E.A.D. is een programma dat, in 1999 in de verenigde Staten, is ontwikkeld door Intermountain Therapy Animals . Het begon allemaal toen men ontdekte dat een hond een gunstig effect kon hebben op de gezondheid van mensen. Honden verlagen de bloeddruk en zorgen dat je lichaam een hormoon aanmaakt dat je een fijn gevoel geeft. Honden in zorginstellingen hadden dus een positief effect op de mensen die daar moesten verblijven. Naar aanleiding daarvan werd een proef gedaan met het voorlezen aan een hond. Als een kind mag voorlezen aan een hond is het minder nerveus en durft het meer. Het hardop lezen gaat als vanzelf en wordt weer leuk. Het is natuurlijk de taak van de begeleider van de hond om het lezen ook in goede banen te leiden.
Samen zorgen dat lezen weer leuk wordt
De begeleider van de hond heeft een opleiding gehad, waar is geleerd om op de juiste manier met je hond samen te werken. Bovendien is er veel aandacht voor leesonderwijs. Men leert hoe leesproblemen herkend en opgelost kunnen worden. Door als het ware voor de hond te spreken, complimenten te geven en op een speelse manier op fouten te reageren, voelt het kind zich veilig. De hond is een geduldige luisteraar en heeft geen oordeel. De rollen van de drie leespartners in het programma zijn duidelijk. Samen zorgen ze dat lezen weer leuk wordt!
Nu ook in Nederland
Inmiddels zijn we 20 jaar verder. In de Verenigde Staten is het R.E.A.D. programma een groot succes gebleken. Ook buiten de V.S. zijn er al vele R.E.A.D. teams aan het werk. Er zijn inmiddels meer dan 5000 teams in meer dan 20 landen geregistreerd. Wij zijn blij en ook best een beetje trots dat R.E.A.D. in Nederland inmiddels ook de, zo verdiende, aandacht begint te krijgen. Het is tegenwoordig ook mogelijk om de opleiding tot R.E.A.D. team in Nederland te volgen en er komen dan ook steeds meer enthousiaste, goed opgeleide, geregistreerde teams verspreid over Nederland. Deze teams kunnen op een professionele wijze op scholen of in bibliotheken kinderen ondersteunen in het leesonderwijs.
Wil je meer weten over R.E.A.D. Nederland of wil je informatie over de opleiding, neem dan even contact met ons op! We beantwoorden graag al jouw vragen!
Foto gebruikt met toestemming. Het meisje op de foto is een model en geen cliënt!