Wat is natuurcoaching?
Natuurcoaching is eigenlijk een heel breed begrip. Het is een verzamelnaam voor verschillende vormen van coaching waarbij elementen uit de natuur worden ingezet als coachtools. Natuur in de breedste zin van het woord. Je kunt letterlijk naar buiten, de natuur ingaan, de bossen, de duinen, het strand of de bergen. Maar ook het werken met dieren als co-coaches is een vorm van natuurcoaching. Je kunt het houden bij wandelen, maar ook sportiever aanpakken, zoals outdoor coaching. Tuintherapie valt ook onder natuurcoaching, dit is in de stad net zo goed te organiseren als op het platte land. Tegenwoordig valt het inzetten van de wijsheden van de oeroude natuurvolken ook onder natuurcoaching. Verder kan je de natuur ook als metafoor gebruiken en op die manier gewoon binnen in een praktijkruimte bezig zijn met natuurcoaching. Zelf maak ik vooral gebruik van een combinatie van wandelcoaching en coaching met (wolf)honden.
Wandelcoaching
De meest voor de hand liggende vorm van natuurcoaching is misschien wel de wandelcoaching. De coach neemt de cliënt mee naar buiten om samen tijdens een wandeling het coachgesprek te voeren. Natuur is overal om ons heen, dus dit kan net zo goed in een stadspark als in een groot natuurgebied. Zelf ben ik woonachtig in de Achterhoek, vlakbij het prachtige Bergherbos, gemeente Montferland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik mijn cliënten graag meeneem het bos in. Het eerste voordeel is dat je naast elkaar loopt en niet tegenover elkaar zit. Dit maakt het vaak makkelijker om te praten. Bovendien worden door de lijfelijke ervaring het gevoel en de intuïtie aangesproken, dit zijn belangrijke natuurlijke vormen van weten. Gevoel en intuïtie zitten in de rechter hersenhelft. Tegenwoordig wordt bij de meeste mensen de linker hersenhelft veel vaker aangesproken. Op ons werk zijn we vooral bezig met logica, cognitieve vaardigheden en denkprocessen. Door in de natuur te werken, breng je de beide hersenhelften weer in balans. Zelf werk ik erg intuïtief, wellicht ook een gevolg van het buiten werken. Ik kijk wat er bij de cliënt ontstaat en probeer daarop in te spelen. Ik maak gebruik van metaforen en van natuur voorwerpen. Oplossingen heb ik niet, ik stel vragen en laat je ervaren, hierdoor ontstaat het antwoord als vanzelf, vanuit jouw eigen natuurlijke weten.
Coaching met honden
Naast de pracht en kracht van het bos, kan het ook zijn dat ik één van mijn honden meeneem tijdens de coachingssessie. Een hond is heel zuiver en direct in zijn communicatie. Door de reactie van de hond op de intenties van jou als cliënt krijg je veel informatie over en inzicht in jouw eigen gedrag. Het kan zijn dat ik als coach specifieke opdrachten geef, die je met de hond zou kunnen doen. Het kan ook zijn dat we het een beetje laten afhangen van de situatie. Het coachen met honden wordt ook wel eens spiegelen genoemd. De hond houdt jou als het ware een spiegel voor, hij laat je ervaren wat het effect van jouw gedrag is. Coachen met de hond is daarom, net als het wandelcoachen, een vorm van ervaringsleren. Hierdoor ontstaat een mooi proces. Van ervaren, naar herkennen en bewust worden. Daarna de mogelijkheid om te experimenteren met gedrag en tot slot het maken van keuzes en deze toepassen in jouw dagelijks leven.