lekker-lezen-in-de-vakantie

Lekker lezen in de vakantie

De zon schijnt uitbundig en bijna alle scholen zijn weer dicht voor de zomer. Heerlijk even vakantie. Het is goed voor kinderen om even niet met school bezig te zijn. Om lekker naar buiten te gaan het avontuur tegemoet. Met blote voeten door de branding van de zee, of zandkastelen bouwen op het strand. Maar ook als je dichter bij huis blijft is er veel te beleven. De natuur is overal om ons heen. Een park, een bos of een sloot. Overal zien kinderen wel iets waar zij avonturen kunnen beleven. Maar lezen? Lekker lezen in de vakantie? Dat is meestal iets voor volwassenen. Veel kinderen vinden lezen helemaal niet leuk en al helemaal niet in de vakantie!

Leesdip

Tijdens de zomervakantie ontstaat er een leesdip, want alle andere dingen die te doen zijn, vinden kinderen veel leuker. Zwemmen, buiten spelen, gamen. Toch is het belangrijk dat kinderen blijven lezen in die zes weken dat ze geen school hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen soms wel twee AVI-niveaus zakken tijdens de zomervakantie. Ze halen dan het leesniveau dat van ze gevraagd wordt aan het begin van het nieuwe schooljaar niet.

Maak lezen leuk

Gelukkig kan je als ouder veel doen om je kind te motiveren tot lezen. Samen lezen is een tip, want als een kind jou ziet lezen zal het sneller gemotiveerd zijn om zelf ook een boek te pakken.
Bedenk spelletjes over een boek, zoals bijvoorbeeld dobbelen om te bepalen hoeveel bladzijdes er worden gelezen. Of speel galgje met een woord dat op een bladzij voorkomt. Je kunt een lees-strippenkaart maken met een kleinigheidje als beloning bij iedere 3 strippen die zijn afgetekend. Ook kan je een leesbingo maken. Een voorbeeld van zo’n leesbingo vind je hier:  leesbingo

Voorleeshond

Maar je maakt lezen natuurlijk pas echt leuk als een kind mag voorlezen aan een hond. Dit kan heel goed jullie eigen hond zijn, maar…. als je geen hond hebt is er Wijze Wolf! Want wij gaan niet met vakantie, wij blijven gewoon beschikbaar voor iedereen! En een R.E.A.D. voorleestraject is niet alleen voor bibliotheken of scholen, nee hoor, we komen ook gewoon bij de mensen thuis. Dus als je wilt dat jouw kind lekker gaat lezen in de vakantie, neem dan contact op!

NEEM CONTACT MET ONS OP

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties