spelen

Lekker buiten spelen

‘In iedere volwassene zit een kind dat wil spelen.’
~ Harvey Ruben ~

Spelen

Knikkeren, tikkertje, springtouwen of verstoppertje. Het zijn allemaal spelletjes uit mijn jeugd. Spelletjes die je buiten met je vriendjes en vriendinnetjes speelde. Lekker buiten spelen was vroeger de normaalste zaak van de wereld. Tegenwoordig hoor ik veel mensen klagen dat kinderen niet meer spelen en al helemaal niet meer buiten spelen. En dat terwijl buiten spelen toch zo belangrijk voor ze is.

Het belang van buiten spelen

lekker buiten spelen

lekker buiten spelen

Waarom is buiten spelen belangrijk? Helen Tovey zegt hierover dat buiten een unieke omgeving biedt, die kwalitatief verschilt van de binnenruimte. Het biedt kinderen ruimte en een grotere mate van vrijheid om dingen uit te proberen, te exploreren en experimenteren zonder de beperkingen die een binnenruimte heeft. Ook kunnen kinderen met materialen spelen die binnen vaak niet aangeboden worden. Zoals zand of waterspel en de combinatie daarvan.
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van buiten spelen op kinderen.
Zo heeft het onderzoek naar het effect van buitenspelen op kinderen met Attention Deficit Disorder (ADD) aangetoond dat kinderen beter functioneren nadat zij in een natuurlijke omgeving activiteiten hebben ondernomen.
Een onderzoek naar de relatie tussen stress en natuur bij kinderen heeft aangetoond dat kinderen die in een natuurlijke omgeving woonden, met veel groen, aanzienlijk minder stress ontwikkelden dan kinderen die in een stedelijke omgeving woonden. In een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van TNO naar de relatie tussen een natuurlijke omgeving en overgewicht bij kinderen, wordt gesteld dat de aanwezigheid van groen leidt tot een reductie van het percentage kinderen met overgewicht met ongeveer 15 %.  Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het uitzicht op groen, voor kinderen al genoeg is om beter met stressvolle situaties om te gaan. Ook is aangetoond dat fysieke beweging goed is voor de hersenen. Twintig minuten lopen, verhoogt de hersenactiviteit al bij een kind van negen jaar oud. Het lijkt dus niet moeilijk vast te stellen dat buiten spelen voor kinderen gezond en goed voor de ontwikkeling is.

De definitie van spelen

Maar wat is nu eigenlijk spelen? Bestaat er een definitie van spelen? Stuart Brown stelt dat het definiëren van spelen net zoiets is als het uitleggen van een mop, de lol gaat eraf. Toch heeft hij middels een aantal eigenschappen van spel geprobeerd uit te leggen wat spel is. Volgens Brown is spel altijd vrijwillig, schijnbaar doelloos, ter vermaak (plezier), vrij van tijd (door het spel denk je niet aan tijd), verminderd bewustzijn van zichzelf (we maken ons geen zorgen meer over hoe we eruit zien), improvisatie mogelijkheden, en een verlangen om vooral door te mogen gaan met spelen.
Spel is ook niet iets wat is voorbehouden voor kinderen, ook adolescenten en volwassenen spelen.
Hoewel volgens Brown spelen doelloos is, zijn veel pedagogen ervan overtuigd dat spelen een onderdeel is van leren.

Spel bij dieren

Ook dieren spelen, het is een wezenlijk onderdeel van de ontwikkeling van het dier. Het is enorm belangrijk. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat ratten die op jonge leeftijd niet hadden gespeeld, gedragsproblemen ontwikkelden op volwassen leeftijd. Ook bij honden is er onderzoek gedaan naar het belang van spelen. In dit onderzoek kreeg de ene groep pups geen speeltjes en de andere groep pups kreeg een verrijkte omgeving met veel mogelijkheden tot spelen. Bij de groep die spelverrijking had gehad kwam op volwassen leeftijd minder conflictgedrag en minder angst voor. Ook herstelde de pups beter na schrik, was er meer onderzoeksdrang en was het probleemoplossend vermogen beter bij deze groep. Honden dagen elkaar uit tot spel, vaak gebeurt dit door een spelboog.

Ook in de winter naar buiten

Ja, het is koud in de winter. Ja, het is nat in de winter. Maar toch….. buiten spelen, blijft leuk. Kinderen vinden het heerlijk om in de plassen te stampen. Het bos is ook in de winter prachtig, je ontdekt er weer allerlei dingen die je in de zomer niet ziet. Als ouder heb je een voorbeeldrol. Als we willen dat kinderen weer gaan buiten spelen, ligt daar een taak voor ons als ouders. Dus neem jouw kind of je hond mee (of beiden) en ga er lekker op uit. Naar buiten, de natuur in, lekker samen spelen. Maak doelloos plezier en ga even lekker los want buiten spelen is gezond!

En heb jij wat motivatie nodig om naar buiten te gaan? De hondjes van Wijze Wolf willen dolgraag met jou spelen! Neem vrijblijvend contact met ons op voor een leuke coachwandeling rondom het thema spel.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties