Wijze Wolf Daenerys

Afscheid nemen bestaat wel degelijk

Ik zou willen dat Marco Borsato het bij het rechte eind had, maar helaas, afscheid nemen bestaat wel degelijk. In ieder leven komt het voor. Iedereen krijgt er vroeger of later mee te maken. Afscheid nemen van iemand die je dierbaar was is moeilijk, heel moeilijk. Het is een proces. Helaas ken ik het maar al te goed. Ik heb al te vaak afscheid moeten nemen. En nu, terwijl ik dit blog schrijf, zit ik ook weer midden in het proces. Het maakt niet uit wie of wat je verliest, als het dierbaar is voor je, dan is het jouw eigen verdrietige afscheid en dat mag er zijn. Een rouwproces kan je globaal indelen in vijf fasen.

Ontkenning

Mijn afscheid is dat van Daenerys, een van mijn wolfhonden. Op dit moment zit ik in het begin van het proces, fase ÊÊn. Een stukje ongeloof, alsof het nog niet helemaal doordringt. Om hiermee om te gaan, ga ik altijd schrijven. Schrijven is voor mij onderdeel van het proces. Ik schrijf een blogverhaal en maak een prachtig filmpje als eerbetoon aan mijn overleden liefde. Dit maakt het echter, realistischer. Het doet ook pijn, veel pijn. Het zorgt er namelijk voor dat ik het gemis niet langer kan ontkennen. En zo kom ik fase twee.

Boosheid

Ik weet uit ervaring dat nu mijn boosheid de overhand zal nemen. Ik zal woedend zijn dat mij dit overkomt. Boos op het lot of op God of op wat dan ook…. gewoon ontzettend boos op het onrecht. Boosheid hoort erbij, het is een emotie die we allemaal hebben en het is belangrijk dat we de boosheid de ruimte geven. Als we dit niet doen, kan het naar binnen slaan en kan er een depressie ontstaan. Boosheid geeft een stem aan je gevoel van onmacht en onrecht, het heeft dus absoluut een functie in dit proces.

Vechten

En dan ga ik mijzelf bedelven onder allerlei werk, zodat ik niet hoef te denken, niet hoef te voelen. Het is een gevecht tegen het verdriet. Maar ik zal dit gevecht niet winnen. Al die afleiding zal mij niet helpen. Het is eigenlijk niet meer dan uitstelgedrag. Toch mag het er ook even zijn. Je bent net door het proces van boos zijn heen gegaan en dat was behoorlijk emotioneel. Even wat minder emoties kan dus goed zijn. Even wat afleiding is dus ook niet verkeerd. Pas wel op dat het niet te lang duurt. Want ook te lang vechten tegen of uitstellen van het verdriet kan wederom zorgen dat je in een depressie belandt.

Verdriet

En dan komt het echte verdriet, het immense verdriet….de machteloosheid, het definitieve, de mokerslag dat dit is zoals het is…. De tranen zullen komen en ik laat ze komen. Er moet ruimte zijn voor dit verdriet, ook dat weet ik uit ervaring. Nu pas is er het echte besef dat je de overledene niet meer terug gaat zien. Nu pas voel je het echte gemis. Er is echt niets meer wat je kunt doen, het is zoals het is en dat doet ontzettend veel pijn. Dit verdriet moet er zijn, het doet ook recht aan de band die je had met de overledene. Als je er op die manier naar kunt kijken, kan je jouw tranen de vrije loop laten.

Acceptatie

Na het verdriet zal er een stukje acceptatie komen. Dat is het moment dat je met liefde kan terugdenken aan alle mooie momenten die je samen had. Voor mij waren dat er veel, dat kan ik je zeggen. Mijn verlies is ook een beetje het verlies van Wijze Wolf. Het is het verlies van een prachtige wolfhond. Een wolfhond die zo anders, zo uniek was. Ze was vriendelijk tegen alle mensen, liep altijd vrolijk op iedereen af. Vooral het werken met kinderen was voor haar een feest. Voor kinderen was zij bijzonder zacht. Ze kon mensen ook op een geweldige manier een spiegel voorhouden. Duidelijke taal, daar was zij goed in. Bovendien was ze een geweldig fotomodel. Ja, de herinneringen aan Daenerys zijn er veel. Ze roepen warme gevoelens bij mij op. En hoewel het nu nog veel te pijnlijk is, weet ik dat er een moment komt dat ik van die herinneringen kan genieten. Dat ze me het gevoel geven dat ze nog een beetje bij mij is.

Hulp

Afscheid nemen bestaat. Het is moeilijk, heel moeilijk. Maar je hoeft het nooit alleen te doen. Vraag hulp aan mensen in jouw omgeving. Praat met mensen die dit gemis ook voelen. En als je er echt niet uitkomt, neem contact op met ons. We zullen je liefdevol begeleiden in dit proces.

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mies
Mies
25 augustus 2020 11:58

Hoi Gerrie, van Maria Schipper kreeg ik de naam van jou prachtige website. Met tranen jou verhaal over afscheid gelezen. Zo vanuit je hart geschreven, ik heb echt zitten snotteren. Liefs